Долма — це смачне, ситне і дуже корисне блюдо на обід, схоже на голубці. Воно прийшло до нас з Кавказу і полюбилося багатьма господинями. Цікаві рецепти долми у виноградних листках запропоновані в нашій добірці.
Класична долма у виноградних листках

Вам знадобиться:
- 40 свіжих виноградних листків;
- вода — 0,5 л;
- фарш:
- круглий рис — 125 гр;
- сіль — 10 гр;
- шматок вершкового масла — 50 гр;
- чотири цибулини;
- масло рослинне — 50 мл;
- яловичий і баранячий фарш — 0,6 кг;
- щіпка чорного перцю;
- соус:
- сметана — 200 гр;
- зелень;
- щіпка солі;
- чотири часточки часнику.
Спосіб приготування:
Листочки промити під краном, покласти в окріп і дістати через 5 хвилин.
Подрібнити ножем почищені цибулини.
Тушити на розігрітій сковороді в двох видах олії, додати сіль.
Вимикаємо плиту, як тільки шматочки цибулі стануть м’якими.
Промитий рис покласти в каструлю з водою і довести до кипіння. Поварити 3 хвилини з того моменту, коли він закипить.
Дрібно нашаткувати зелень.
Поєднати в одному посуді готовий фарш, зелень, цибулю і рис. Додати за смаком сіль і щіпку меленого перцю.
На обробну дошку викладаємо листя винограду.
З маси фаршу формуємо грудочки і викладаємо їх на середину листя, загортаємо з усіх сторін в трубочку.
Дістанемо каструлю з товстим дном, на нього необхідно покласти листя в два шари.
Зверху закладаємо долми. Їх шви повинні бути внизу.
Заливаємо блюдо водою, її шар повинен бути врівень з останнім згортком листа.
Коли бульйон закипить, зменшіть нагрів і варіть 1,5 години.
Для соусу в сметану перекладаємо подрібнений часник і зелень, насипаємо сіль.
Ставимо його в холодильник на 2 години.
Подаємо страву зі сметанним соусом. Приємного апетиту!
Як приготувати в мультиварці?
З мультиваркою непростий процес приготування долми спрощується в рази.

Склад рецепта:
- одна цибулина;
- один лимон;
- яловичий фарш — 0,7 кг;
- 40 молодих листя винограду;
- сіль за смаком;
- вершкове масло — 150 гр;
- зелень петрушки, кінзи і кропу;
- рис — 90 гр;
- масло рослинне — 20 мл;
- чорний перець за смаком;
- одна часточка часнику;
- сметана — 150 гр.
Як готується долма в мультиварці:
Як тільки промиємо рис, заллємо його окропом і залишаємо на 15 хвилин.
У листя видаляємо черешки і опустити в окріп на 5 хвилин, перекладаємо в друшляк.
Нагріваємо мультиварку з рослинним масло в програмі «Смаження».
Дрібно рубаємо цибулю і смажимо в мультиварці протягом 5 хвилин.
Розтопимо вершкове масло і додамо його до фаршу.
Насипаємо сіль і перець, додамо рис, нашатковану зелень, цибулю.
Замішуємо масу руками.
Викладаємо на стільницю лист винограду тильною стороною вгору.
Кладемо на нього трохи фаршу, загортаємо лист конвертиком.
Викладаємо їх у каструлю, лимон ріжемо кільцями і кладемо між шарами долми.
Щоб листя не розкрилися, ми придавлюємо їх тарілкою.
Готуємо страву 1,5 години в режимі «Гасіння».
Окремо змішуємо сметану і продавлений під пресом часник.
Блюдо викладаємо на тарілку і поливаємо сметанним соусом.
По-вірменськи

Необхідні інгредієнти:
- свіжа петрушка — 100 гр;
- один помідор;
- рис — 100 гр;
- фарш м’ясний — 800 гр;
- базилік сушений — 40 гр;
- цибуля — 2 шт.;
- 50 шт. виноградних листків;
- сіль і перець за смаком;
- один болгарський перець.
Як готується долма по-вірменськи:
Обробити овочі і листя вищевказаним способом.
Цибулини порізати часточками.
Помідор полити окропом, зняти з нього шкірку, дрібно нарубати зелень і солодкий перець.
Залишити в окропі листя на 10 хвилин.
Провести через м’ясорубку овочі з зеленню, додати до фаршу.
Покласти туди рис, спеції, сіль і все вимісити руками.
Прибрати черешки з листя.
Загорнути в них порції фаршу.
Не складайте їх занадто туго — при варінні фарш розбухне.
У каструлю викласти десяток незадіяних листя.
На них помістити долму.
Залити окропом, зверху встановити тарілку.
Готувати 40 хвилин на повільному вогні.
Для соусу в сметану покришити дрібно нарізаний часник.
При подачі на стіл страву залийте соусом.
Долма з маринованих виноградного листя
Мариновані листя надають яству ледь помітну кислинку.

Склад рецепта:
- одна морквина;
- рис круглий — 60 гр;
- одна цибулина;
- фарш — 0,4 кг;
- три помідора;
- чотири часникового зубчики;
- шматок вершкового масла — 80 гр;
- банку листя.
Покрокова інструкція:
Можна купити готові мариновані листя. Дістаємо їх з банки і розправляємо.
Подрібнюємо на тертці почищену цибулину.
Рисову крупу ретельно промиваємо водою. Пересипаємо його до фаршу.
Туди ж додаємо прянощі, подрібнену часточку часнику, сіль. Все перемішуємо.
В іншу ємність натираємо моркву і цілі часникові зубчики.
Викладаємо на дошку лист винограду, заповнюємо його середину фаршем.
Звертаємо по формі рулету.
Викладаємо все листя з начинкою в глибоку посуд, зверху насипаємо моркву, часник і шматочки помідорів.
Самим верхнім шаром йдуть маленькі шматочки масла.
Закриваємо блюдо чистими листочками.
Готуємо долму в мікрохвильовій печі 20 хвилин, потім наливаємо воду і варимо ще 20 хвилин.
З соусом мацоні
Мацоні — продукт, що нагадує сметану. З нього вийде смачний, корисний і поживний соус.

Вам знадобиться:
- баранячий фарш – 1/2 кг;
- три часточки часнику;
- м’ята — 12 гр;
- мацоні — 0,4 кг;
- кріп — 50 гр;
- одна цибулина;
- баночка маринованих листя;
- суміш червоного і чорного перцю — 10 гр;
- кінза — 50 гр;
- чебрець — 3 гр;
- базилік — 4 гр.
Як приготувати долму:
Замочіть листя в окропі на пару годин.
Перекладаємо мацоні в глибоку миску. До нього додаємо 30 г кропу, подрібнений часник і кинзу. Суміш прибираємо в холодильник.
У цей час у фарш кидаємо дрібно порубаний лук, сіль, суміш перців, зелень і інші прянощі.
Виноградні листя розгортаємо внутрішньо стороною вгору, начиняємо його масою фаршу, загортаємо конвертиком.
Кладемо биточки в каструлю так, щоб вони щільно прилягали один до одного.
Заливаємо кип’яченою водою, придавлюємо тарілкою.
Варимо близько двох годин.
Подаємо до столу разом з холодним соусом мацоні.