Мереживні млинці – 10 рецептів, як зробити смачні, тонкі млинці з дірочками

Не кожна господиня вміє правильно готувати тонкі мереживні млинці. Тут потрібна певна вправність і точне знання рецептури. Варіантів може бути багато. В якості рідкої основи підійдуть будь-які молочні продукти, а також проста вода і навіть пиво.

Класичні мереживні млинці на молоці

Традиційно тонкі і ніжні мереживні млинці роблять на молоці. Цей варіант використовували ще наші бабусі для прикраси святкового столу на Масницю. Для приготування млинців необхідно взяти:

  • пів-літра незбираного молока;
  • 240-400 грам борошна;
  • 2 сирих курячих яйця;
  • щіпку дрібної кухонної солі;
  • 25 грам цукру;
  • 6 г питної соди;
  • 17 грам рослинного масла.

Як правильно потрібно робити мереживні млинці на молоці:

  • Вилити молоко в каструлю. Додати дрібну сіль і перемішати.
  • Яйця розбити в тарілку і розтерти з цукром.
  • З’єднати обидві маси і ретельно збити все міксером.
  • Продовжуючи перемішування, засипати борошно. Вводити її треба поступово, невеликими порціями, щоб не було жодної грудочки. Повинно вийти трохи густувате тісто.
  • На закінчення додати харчову соду і масло. Перемішати.
  • На сковороду додати трішки олії і гарненько його прогріти. Краще, якщо вона буде з товстим дном.
  • Налити тісто і акуратно розподілити по дну сковороди.
  • Смажити по черзі з обох сторін при максимальному рівні нагріву.

Тонкі рум’яні млинці складати стопкою і подавати гарячими.

На кефірі з окропом

Є ще один цікавий варіант. Можна зробити, наприклад, млинці на кефірі з окропом. Рецепт дуже простий, і повторити його буде зовсім не складно. Головне, суворо дотримуватися пропорції вихідних компонентів. Для роботи знадобиться:

  • 2 яйця;
  • по одній склянці кефіру, пшеничного борошна і крутого окропу;
  • 50 грам цукрового піску;
  • 35 грам соняшникової олії;
  • 5 грамів кухонної солі;
  • 6 грам харчової соди.

Готувати покроково:

  • Спочатку в мисочці треба змішати просіяне борошно з харчовою содою і цукровим піском.
  • Окремо яйця гарненько збити з сіллю міксером.
  • Додати окріп, а потім кефір. Заливати продукти потрібно тонкою цівкою, не припиняючи перемішування.
  • Далі потрібно порційно ввести муку. Приготоване тісто не повинно містити в собі грудок.
  • Дати суміші чверть години настоятися.
  • Додати в тісто олію і знову гарненько перемішати.
  • Випікати вироби на розпеченій сухій сковороді, добре прожаривая їх з двох сторін.

Їсти такі млинці можна, наприклад, зі сметаною або варенням. Цікаво, що навіть на наступний день вони залишаються такими ж м’якими і ніжними.

Дивіться також:  Чому млинці прилипають до сковороди? Поради!

Як спекти на дріжджах

Самі красиві мереживні млинці виходять, якщо замішувати тісто на дріжджах. Правда, часу для цього потрібно набагато більше. Але результат того вартий. З продуктів необхідно брати:

  • пів кілограма пшеничного борошна;
  • 2 курячі яйця;
  • 1,2 літра молока (жирність 2,5%);
  • 40 грам цукрового піску;
  • 12 грам сухих дріжджів;
  • 5 грамів кухонної солі;
  • 45-50 грамів соняшникової олії.

Щоб зробити такі гарні млинці, треба:

  • Дріжджі в глибокій посуді з’єднати з цукром (25 грамів) і сіллю. Залити продукти молоком (50 грам) і залишити їх на чверть години в теплому місці.
  • Молоко, що залишилося, злегка підігріти. Збити його з яйцями. Одночасно додати залишки цукру і солі. Потім ввести забродившую дріжджову масу.
  • Борошно пересипати в широку миску.
  • В середині акуратно зробити поглиблення, потім вилити туди молочно-дріжджову суміш і перемішати.
  • Додати масло.
  • Готове тісто прикрити серветкою і залишити в теплому місці. Через 40 хвилин, як тільки маса почне підніматися, провести додаткове перемішування. Цю операцію повторити тричі.
  • Смажити млинці на гарячій сковорідці без масла. Краще, якщо вона буде з антипригарним покриттям.

Ніжні тоненькі млинці, суцільно покриті дірочками, виглядають дуже святково.

Тонкі мереживні млинці

Використовуючи холодну воду і звичайні продукти, можна приготувати супер тонкі мереживні млинці. У тому випадку знадобиться:

  • 1 літр холодної води;
  • 5 грам дрібної солі;
  • 4 яйця;
  • 8 грам цукрового піску;
  • 60 грамів картопляного крохмалю;
  • 420 грам борошна;
  • 70 грам рослинного масла.

Коли все буде на місці, можна приступати до роботи:

  • У чистий посуд налити воду.
  • Засипати в неї сіль разом з цукром.
  • Вбити яйця. Перемішати продукти віночком.
  • Ввести крохмаль і борошно. Перемішати продукти, і залишити тісто на пару годин.
  • Масло додається перед смаженням. Тісто повинне вийти рідким.
  • Пекти млинці потрібно на сухій гарячій сковороді.

Завдяки рідкої консистенції тісто добре розтікається по поверхні й швидко пропікається. Млинці виходять схожими на повітряне тонке мереживо, але при цьому залишаються м’якими і не рвуться.

Ажурне ласощі на кефірі і молоці

Можна також зробити шикарні мереживні млинці на молоці з додаванням кефіру. Для роботи необхідний той же склад продуктів:

  • 2 яйця;
  • 250 мл молока;
  • 25 грам цукру;
  • пів-літри кефіру;
  • 400 грам борошна;
  • 5 грамів кухонної солі;
  • 12 грам харчової соди;
  • 35 грам рослинного масла.
Дивіться також:  Класичний рецепт млинців на молоці і 8 додаткових рецептів

Покрокова інструкція приготування оригінальних млинців:

  • Кефір вилити в сотейник і трішки його підігріти.
  • Розбити в нього яйця, потім додати цукор, харчову соду і дрібну сіль. Все це перемішати.
  • Поступово додавати борошно. Стежити за тим, щоб не утворилися грудочки.
  • Молоко окремо повільно довести до кипіння. А потім, не поспішаючи, вилити його в тісто.
  • На закінчення додати масло.

Під час смаження на поверхні млинчиків відразу з’являється багато дірочок.

На ряжанці

Любителі експериментів можуть спробувати спекти млинці, використовуючи в якості основи ряжанку. Вони просто тануть у роті. Для такого варіанту потрібно:

  • 3 яйця;
  • щіпка дрібної солі;
  • 500 мл ряжанки;
  • 12 грам харчової соди;
  • трохи цукру;
  • 270 грам пшеничного борошна;
  • соняшникова олія.

Щоб вироби вийшли ажурними і тоненькими, потрібно:

  • Яйця розбити в миску, потім збити їх виделкою з сіллю і цукром.
  • У цю масу залити ряжанку.
  • Ввести соду і поступово засипати борошно. Перемішати.
  • Смажити млинці на сковороді, періодично змащуючи її олією.

На приготування йде не більш півгодини. Вони будуть хорошим доповненням до сніданку.

Заварні млинці в дірочку

Смачні млинці з дірочками можна зробити також і на сироватці з окропом. Взяти:

  • 4 яйця;
  • 700 грам пшеничного борошна;
  • 20 грамів кухонної солі;
  • по 1 літру сироватки і окропу;
  • 150 грам цукрового піску;
  • 120 грам будь-якого рослинного масла.

Методика приготування заварних млинців:

  • Воду підігріти, не доводячи до кипіння (80 градусів) змішати з сироваткою.
  • Порційно вводячи борошно, ретельно все перемішати міксером.
  • Додати інші інгредієнти. Добре все збити.
  • Дати тісту приблизно чверть години відпочити.
  • Смажити на сухій сковороді на середньому вогні.

Млинці виходять не тільки смачні, але ще й ситні.

Готуємо з пляшки

Дуже ефектні мереживні млинці можна зробити, використовуючи просту пластикову пляшку. Горезвісні дірочки зазвичай з’являються в готових виробах, завдяки бульбашок, що утворюються в процесі замісу тіста. Якщо ж взяти в якості рідкої основи газовану воду, то таких бульбашок буде набагато більше. Відповідно збільшиться і газообразующая здатність тіста. Для приготування можна використовувати наступний набір продуктів:

  • 0,5 літра сильногазованою води;
  • 3 яйця;
  • 5 грам дрібної солі;
  • 25 грам цукру;
  • 250 грам борошна;
  • 50 грам рослинної олії.
Дивіться також:  Млинці на кефірі з окропом – 4 смачні рецепти

Тепер можна приступати до роботи:

  • Яйця гарненько збити міксером, потім додати до них борошно і олію.
  • В газованій воді розчинити сіль з цукром.
  • Ввести її в яєчну масу і ретельно збити до однорідності.
  • Тісто залити в пластикову пляшку. Попередньо в пробці потрібно зробити невеликий отвір.
  • Добре розігріти посуд.
  • Малювати на гарячій поверхні візерунки, видавлюючи тісто через отвір в пробці.

Далі залишиться акуратно лопаткою перевернути заготівлю і почекати, поки вона зарум’яниться з іншого боку.

Рецепт на молоці без яєць

Практика показує, що мереживні млинці на молоці можна робити навіть без яєць. Беремо:

  • 1 літр молока;
  • 75 грам цукру;
  • 400 грам борошна пшеничного;
  • 5 грам дрібної солі;
  • 65 грам масла вершкового;
  • 6 грам соди;
  • 35 грам рослинного масла.

З приготуванням таких млинців впорається навіть недосвідчений кулінар:

  • Спочатку у мисці з’єднати всі сухі інгредієнти.
  • Додати половину молока, рослинне масло і перемішати.
  • Інше молоко закип’ятити, потім повільно влити в тісто при постійному помішуванні.
  • Розтопити вершкове масло.
  • Ввести його в тісто і ще раз перемішати.
  • Смажити млинці на гарячій сковороді по 2 хвилини з кожного боку.

Щоб не побоюватися пригорання виробів, для роботи краще використовувати посуд з тефлоновим або іншим антипригарним покриттям.

Мереживні млинці на пиві

Чудові мереживні млинці можна зробити навіть на пиві. Практика показує, що млинці дійсно виходять тоненькі, ніжні і все посипані дрібними дірочками. Для рецепту вам знадобиться:

  • 2 яйця;
  • 25 грам цукру;
  • 6 грам соди;
  • трішки солі;
  • 150-160 грамів борошна;
  • по 1 склянці цільного молока та пива;
  • 65-70 грамів соняшникової олії.

Кроки приготування:

  • Яйця міксером збити в мисці з сіллю і пивом.
  • Туди влити молоко.
  • Акуратно ввести муку.
  • Продовжуючи перемішування, додати соду і цукор.
  • Тепер тісто має постояти 25-30 хвилин.
  • Залити в нього масло і перемішати.
  • Тісто порційно заливати на гарячу сковороду. Як тільки на поверхні з’явиться багато бульбашок, заготівлю перевернути. З другої сторони млинець буде смажитися вже швидше.

Готові вироби можна вживати зі сметаною, солодкими соусами або навіть з солоними начинками. У кожному випадку ефект буде однаково чудовий.

Прокрутка до верху