Рагу – багате вітамінами блюдо, корисне і дуже смачне. Воно вважається ситним, особливо, якщо в нього додають обсмажене м’ясо. Овочеве рагу з куркою готують з різними продуктами, урізноманітнивши, таким чином, своє літнє (і не тільки!) меню як мінімум на тиждень.
Овочеве рагу з куркою – традиційний рецепт

Для приготування смачної страви за традиційною рецептурою потрібні:
- філе куряче – півкіло;
- за 3 кабачки і помідори;
- по 2 баклажана, цибулинки, картоплини і болгарського перцю;
- морквина;
- часточка часнику;
- за смаком сіль, спеції і зелень.
Всі овочі та м’ясо попередньо миють, просушують і нарізають на шматочки однакового розміру.
Після цього приступають безпосередньо до приготування страви:
Посмажити цибулю до прозорості.
Додати моркву і смажити ще хвилин 5.
Викладають курячі шматочки і обсмажують ще 10 хвилин.
Вмішують кабачки, продовжуючи смажити.
Через 5 хвилин викладають баклажани, добре розмішують і тушкують ще стільки ж.
Влити півсклянки окропу, перемішати.
Висипати картоплю, накрити, зменшити вогонь.
Тушкувати, третину години, періодично помішуючи.
Додати томати і перець, тушкувати ще 10 хвилин.
Посолити, вимішати приправи, дрібно порубаний часник і зелень.
Вогонь вимкнути, а рагу залишити настоюватися на плиті ще приблизно на півгодини. Це дозволить надати готовому страві більш яскравий смак і аромат. Вживають рагу не тільки в гарячій, але і в холодному вигляді.
Готуємо смачну страву в мультиварці
Готувати в мультиварці можна легко і з користю. Страви виходять корисними, так як при такому способі приготування втрачається мало вітамінів. Крім цього овочеве рагу з куркою в мультиварці буде мати відмінний смак і аромат, так як готується воно у власному соку!

Для приготування знадобиться наступний набір продуктів:
- філе курки – 0,6 кг;
- за 3 помідора, моркви, картоплі і цибулинки;
- болгарський перець – 1 шт.;
- свіжа зелень, приправи і сіль;
- олія соняшникова.
Покроковий рецепт:
Промите м’ясо розділити на однакові шматочки, обмазати спеціями і сіллю, залишити хвилин на 10-15, щоб воно добре просочилося.
Після цього добре обсмажити до утворення скоринки в режимі «Смаження» при відкритій кришці. Це займе близько чверті години. Можна також для цієї мети вибрати режим випічки.
Поки обсмажується філе, потрібно промити і нарізати овочі: перець – смужками, цибулю – залежно від уподобань, а решта – кубиками.
До підсмаженої курочці вмішати цибулю, моркву, смажити 5 хвилин.
Викласти овочі, що залишилися, добре розмішати, залити підсоленою водою. Об’єм рідини залежить від бажаної консистенції готового страви: щоб отримати рідке блюдо, вода повинна покрити овочі повністю, для приготування більш густого рагу – на 2/3.
Закрити каструлю, поставити режим «Гасіння» і встановити таймер на півгодини.
Через 25 хвилин всипати порізану зелень і спеції. Гасити залишився.
Після виключення таймера можна залишити рагу «дозрівати» в режимі підігріву ще близько третини години. Тоді воно вийде більш смачним і ароматним.
Як приготувати овочеве рагу з куркою і баклажанами?
Рецептура приготування такого варіанту рагу так само проста, як і попередні.

Вона включає в себе такі інгредієнти:
- 0,6 кг філе курки;
- баклажан;
- пару цибулин;
- 3-4 помідори;
- 3-4 шт. солодкого перцю;
- 4 ложки томатного соусу;
- кілька лаврушек;
- спеції та сіль;
- пучок петрушки;
- соняшникова олія.
Покроковий рецепт:
Овочі почистити і порізати: перець – соломкою, помідори – часточками, баклажани і цибулю – невеликими брусочками.
М’ясо порізати кубиками середнього розміру.
В розігрітій посуді (сковороді або казанку) на маслі підсмажити м’ясні шматочки в протягом 5 хвилин.
Додати підготовлені овочі, лавр, спеції і сіль, добре перемішати і тушкувати хвилин 10.
Вмішати соус і тушкувати ще 5 хвилин.
Посипати дрібно порізаною зеленню і в гарячому вигляді подавати на стіл.
З картоплею і капустою

Необхідні інгредієнти:
- 0,6 кг картоплі;
- 0,5 кг філе курки;
- 300 г моркви;
- 150 г цибулі;
- 700 г капусти;
- 3 зубці часнику;
- пару ложок томат-пасти;
- 2/3 склянки води;
- соняшникова олія;
- зелень, спеції і сіль.
Готуємо продукти:
М’ясо промити, обсушити і нарізати кубиками середнього розміру.
Картоплю нарізати брусочками.
Дрібно порізати часник.
Капусту дрібно нашаткувати.
Очищений цибулю нарізати кубиками.
Моркву натерти (крупно).
Томат розчинити у воді, посолити, вимішати спеції, зелень.
Готуємо рагу:
У розігрітій олії обсмажити картоплю до підрум’янення, прибрати в казанок.
На сковороді, де смажилася картопля, підрум’янити м’ясо, потім перекласти його в казан.
Капусту змішати з морквою і цибулею, злегка обім’яти руками, а потім обсмажувати приблизно 8 хвилин. Після перекласти до картоплі і м’яса.
Всю масу залити підготовленим соусом із томатної пасти і тушкувати до випаровування рідини.
За 10 хвилин до готовності страви вмішати часник. Можна для посилення запаху в цей же час покласти пару лаврових листків.
Зі сметаною заливкою

Необхідні інгредієнти:
- півкілограма курячого філе;
- стільки ж спаржевої квасолі;
- кілька болгарських перців;
- 1-2 помідори;
- луковичка;
- зубчик часнику;
- пару ложок сметани (10%);
- ложка борошна;
- 2 ложки олії соняшникової;
- спеції, сіль, зелень – за смаком.
Створення страви полягає в наступних діях:
Цибулину дрібно нарізають і обсмажують до рум’яного кольору.
Квасоля чистять і ділять на невеликі брусочки (2-3 см). Якщо вона заморожена, то її необов’язково розморожувати.
Перець очищають і нарізають соломкою.
Часник подрібнюють.
Томати ріжуть часточками.
М’ясо розрізають на невеликі кубики і смажать до підрум’янення. Потім вливають трохи окропу і тушкують до розм’якшення, накривши кришкою.
Додати цибулю, перець, квасоля, часник і спеції. Гасити чверть години.
Додати помідори і тушкувати ще на невеликому вогні до розм’якшення.
Приготувати заливку: сметану перемішати з борошном.
Цією сумішшю заправити страву, довести до кипіння і, зменшивши вогонь, гасити ще 3-4 хвилинки.
Залишилося посипати подрібненою зеленню.
Овочеве рагу з куркою по-мексиканськи
Урізноманітнити повсякденне меню можна рагу, приготованим в мексиканському стилі: гостро – солодким.

Знадобляться наступні продукти на півкіло філе курки:
- консервована кукурудза – 350 г (її можна замінити консервованою або вареної стручкової квасолею);
- по 2-3 шт. томатів, моркви і болгарського перцю;
- пару цибулин;
- соняшникова олія;
- спеції: гострий мелений перець чилі, сушена паприка, кориця, часник сушений;
- сіль.
Овочі попередньо очищаються і нарізаються: цибулю – півкільцями, морква – маленькими кубиками, перець – смужками, томати – невеликими шматочками. М’ясо миють, обсушують і ділять на порційні шматочки. У консервованих овочів видаляють рідину (зливають).
Як готувати:
Цибулю трохи підсмажити на середньому вогні.
Додати моркву, смажити ще 2-3 хвилинки.
Вмішати перець і обсмажувати ще трохи.
Висипати часточки томати, гасити до його пом’якшення.
Вмішати кукурудзу або квасолю і спеції, посолити.
Додати м’ясні шматочки, добре розмішати і тушкувати 10 хвилин.
Посипати зеленню (при бажанні).
Чахохбілі – покроковий рецепт
Традиційно це блюдо готується з фазана. Але в бюджетному варіанті його м’ясо замінено курячим.

Для створення рагу потрібно приготувати:
- 1 кг курячих стегенець;
- пару цибулин;
- 3 помідори;
- по пучку зелені: кінзи і базиліку;
- гострий перчик;
- 3 часникового зубчики;
- чайну ложечку приправи «хмелі-сунелі»;
- столову ложку вершкового масла.
Готувати страву досить просто:
Обсмажити м’ясо на сковорідці до появи золотистої скоринки.
Очищені від шкірки томати дрібно порізати і додати в сковорідку. Тушкувати все близько чверті години.
Цибулю порізати середніми брусочками, обсмажити до рум’яного кольору в окремій ємності, додати до м’яса і гасити близько півгодини.
Вмішати дрібно порізаний перець, часник, зелень, посипати спеціями. Гасити 6-8 хвилин.
Готову страву подають з пюре з картоплі або відварним рисом.
З кабачками

Щоб приготувати рагу з куркою і кабачками, знадобляться наступні продукти:
- 3 курячих стегенця, стегенця або філе;
- 6 середніх картоплин;
- середнього розміру кабачок;
- 3 помідори;
- пару морквин;
- пів качана капусти;
- цибулина;
- 0,4 кг сметани;
- пучок свіжої зелені;
- сіль і спеції за смаком.
Спочатку готують м’ясо і овочі:
м’ясо ріжуть на шматочки і обвалюють у спеціях і солі;
цибулю нарізають півкільцями або більше (як більше подобається);
моркву натирають на тертці (великої);
капусту шаткують;
картопля, помідори і кабачки нарізають невеликими брусочками;
зелень дрібно рубають.
Наступні дії:
Всі продукти викладають у змащену маслом ємність (глибока сковорода або казан) в наступному порядку: цибуля, курячі шматочки, морква, томати, кабачки, капуста, а потім картоплю. Кожен шар пересипається рубаною зеленню.
Суміш заливають підсоленою водою і тушкують близько півгодини.
Після закінчення часу зверху викладають сметану, трохи перемішуючи її з верхнім шаром, щоб запобігти утворенню скоринки, і тушкують до повної готовності.
Коли рагу приготується, його залишають під закритою кришкою ще приблизно на чверть години. Тоді смак готового блюда буде більш яскравим і насиченим.