Це відмінне блюдо, яке не зажадає від кулінара особливих навичок приготування, тому впоратися з ним може навіть початківець. В результаті вийде смачне і ситне блюдо, яке чудово поєднується з будь-яким гарніром і соусом. Саме соус допоможе перетворити повсякденне блюдо в святковий. Досить приготувати вершково-грибну підливку, додати спецій, приправ і зелені, красиво сервірувати і блюдо для святкового столу буде готово.
Традиційно тефтелі готують з мішаного фаршу. У рівних пропорціях береться яловичий і свинячий. Так страва виходить найбільш соковитим і смачним. Але можна приготувати і більш бюджетний варіант, взявши за основу м’ясо курки. У поєднанні з соусом смак не буде поступатися традиційним рецептом. Розглянемо найпопулярніші рецепти приготування тефтелькою в духовці.
Тефтелі в духовці – класичний рецепт

- пів кілограма фаршу з свинини;
- пара штук моркви середнього розміру;
- пара дрібних цибулин;
- пара невеликих помідор;
- 100 гр. томатної пасти;
- пів склянки сметани;
- стакан води;
- пара столових ложок олії.
Приготування
Нарізаємо цибулю дрібними кубиками, моркву натираємо на середній тертці.
З помідорів знімаємо шкірку і нарізаємо невеликими шматками.
На сковороді обсмажуємо овочі протягом п’яти хвилин.
Остиглі овочі додаємо у фарш, додаємо сіль і улюблені спеції.
З отриманої маси робимо невеликі кульки. Рада! Щоб фарш не прилипав до рук, необхідно змочити руки. Тоді кульки зліпляться легше і вийдуть більш рівними.
Для приготування соусу візьмемо воду, пасту і сметану. Змішаємо все це і трохи підсолимо.
Ємність змащуємо олією, викладаємо туди тефтелі і ставимо в попередньо розігріту духовку на п’ять хвилин.
Все заливаємо соусом і готуємо 20 хвилин.
Їжачки з рисом в сметані – покроковий рецепт

- пів кілограма фаршу;
- 125 гр. рису;
- 500 мл води;
- пара сирих яєць;
- пара ложок рослинного масла;
- 200 гр. сметани.
Приготування
Рис відварюємо в злегка підсоленій воді до стану напівготовності.
Змішуємо його з фаршем.
Додаємо до отриманої суміші яйця.
Формуємо кульки середнього розміру.
Обсмажуємо їх на сковороді з додаванням олії по кілька хвилин з кожного боку.
Перекладаємо в ємність і заливаємо соусом, який готується з сметани з додаванням 100 мл. води.
Готуємо в духовці протягом 15 хвилин.
Тефтелі в томатному соусі

- півкілограма фаршу;
- 1/3 склянки томатної пасти;
- пара цибулин середнього розміру;
- пара ст. ложок борошна;
- два невеликих яйця;
- 100 гр. рису;
- морква середнього розміру.
Приготування
Рис необхідно попередньо зварити і промити під струменем холодної води.
Цибулю нарізаємо дрібними кубиками і обсмажуємо разом з морквою, натертою на дрібній тертці.
Ввести муку і ретельно перемішати.
Томатну пасту змішуємо з водою і додаємо в сковороду до всіх інгредієнтів.
У фарш додаємо дрібно нарізаний або протертий цибулю, а також яйця. Все перемішуємо.
Змішуємо м’ясо з рисом і ліпимо невеликі кульки.
Викладаємо їх в ємність і заливаємо приготовленим соусом.
Запікаємо не менш ніж пів години.
Тефтелі, запечені з картоплею в духовці

- півкілограма фаршу;
- півкілограма картоплі;
- пара цибулин середнього розміру;
- 125 гр. рису;
- пара яєць;
- склянка сметани;
- пара столових ложок томатної пасти;
- пара зубчиків часнику;
- 150 гр. твердого сиру.
Приготування
Відварюємо рис, потім промиваємо його і даємо стекти.
Нарізаємо цибулю дрібними кубиками і відправляємо до фаршу.
Додаємо яйця. Все ретельно перемішуємо.
Відправляємо до отриманої масі рис, солимо й додаємо приправи на вибір.
Ліпимо невеликі кульки і відправляємо їх у ємність для приготування.
Картоплю нарізаємо великими шматками і викладаємо до тефтелі.
Змішуємо сметану, пасту і заливаємо
Тефтелі в духовці в сметанному соусі

- півкілограма фаршу;
- пара яєць;
- 200 гр. моркви;
- 200 гр. лука;
- 2 ст. ложки борошна;
- склянка сметани середньої жирності;
- пара столових ложок олії;
- 150 мл води.
Приготування
Цибулю ріжемо кубиком.
Моркву натираємо на крупній тертці.
Беремо половину овочів і обсмажуємо до напівготовності.
У фарш вводимо яйця та овочі. Все ретельно перемішуємо.
Ліпимо невеликі кульки і викладаємо в посудину, змащену маслом.
У сметану додаємо воду і овочі, що залишилися.
Отриманим соусом заливаємо тефтелі. Не забуваємо додати сіль і улюблені спеції.
Готуємо в духовці протягом півгодини.
Тефтелі в духовці з підливою
Підлива може бути абсолютно будь-який. Але краще всього тефтелі виходять в томатному, сметанному або вершковому соусі. Розглянемо рецепт приготування тефтелькою в сметанною підливці з додаванням грибів.

- пів кілограма фаршу;
- 100 гр. рису;
- пара яєць;
- 200 гр. лука;
- склянка сметани;
- 200 гр. свіжих або консервованих печериць;
- пара столових ложок борошна;
- пара столових ложок олії;
- півтори склянки води.
Приготування
Рис відварюємо до готовності. Промиваємо під струменем холодної води і зливаємо.
У фарш додаємо рис і яйця. Все ретельно перемішуємо.
Ліпимо середнього розміру кульки.
Викладаємо їх у спеціальну ємність.
Цибулю нарізаємо маленькими кубиками і обсмажуємо разом з печерицями.
У сметану додаємо цибулю, пів склянки води, гриби і борошно. Все ретельно перемішуємо.
Тефтелі заливаємо соусом.
Готуємо протягом півгодини.
Курячі тефтелі в вершково-цибульному соусі

- півкілограма фаршу з курки;
- 250 гр. лука;
- пара яєць;
- склянка вершків середньої жирності;
- пара столових ложок борошна;
- пів склянки рису;
- стакан води.
Приготування
Рис відварюємо, промиваємо і зливаємо.
У фарш розбиваємо яйця, додаємо рис, сіль і приправи.
Ліпимо кульки невеликого розміру і викладаємо в ємність для випікання, попередньо змащену маслом.
Цибулю нарізаємо на кубики середньої величини.
Додаємо в вершки цибулю, борошно і трохи солі.
Отриманим соусом заливаємо тефтелі.
Готуємо їх протягом тридцяти хвилин.
Перед подачею на стіл можна прикрасити зеленню. Добре підійде кріп або петрушка.